SNS: Slováci sú vydieraní národnostnou kartou menšín

27.02.2013 Bratislava

Bratislava - Slovenská národná strana (SNS) víta vyhlásenia ohľadom národnostných menšín, ktoré vyslovil premiér Robert Fico v Martine na konferencii k 150. výročiu založenia Matice slovenskej.
SNS súhlasí, že v niektorých prípadoch niektoré menšiny národnostnou kartou vydierajú Slovákov a Slovenskú republiku. Práva národnostných menšín a etnických skupín na Slovensku ďaleko presahujú štandardné práva pre menšiny zavedené v krajinách Európskej únie. SNS odmieta, aby boli Slováci v Slovenskej republike diskriminovaní v situáciách, keď sa napríklad na miestnych zastupiteľstvách v národnostne zmiešaných oblastiach rokuje v inom, než slovenskom jazyku, keď sa takomto regióne nemôžu dohovoriť po slovensky na verejných miestach, keď sa dvojjazyčnými tabuľami označujú obce, ktoré nedosahujú potrebné percento
občanov patriacich k národnostnej menšine, alebo, keď sa v rámci obhajovania práv menšín svojvoľne umiestňujú dvojjazyčné tabule na verejných miestach ako autobusové či železničné stanice. SNS zdôrazňuje, že prispôsobovanie sa požiadavkám národnostných alebo názorových menšín a ústretovosť voči nim má svoje hranice. Požiadavky a povinnosti vo vzťahu Slováci - menšiny musia byť v spravodlivom pomere.
SNS opäť upozorňuje, že napríklad slovenská menšina v Maďarsku nemá ani zďaleka štandardné menšinové práva, kým maďarská menšina na Slovensku ich má nadštandardné. SNS verí, že predseda vlády Robert Fico použije tú istú odvážnu rétoriku, ako v Martine, aj na najbližšom stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. A nielen to - SNS očakáva, že od rétoriky prejde ku konkrétnym činom.
 

Vyberte región